Nikmat dunia pertama – TRIPLETS plus ONE
Uncategorized

Nikmat dunia pertama

March 15, 2009

Saya masih ingat, bulan lepas ada suara suara sumbang yg bising kate photomama tu cekik darah? yang mengatakan byk jer cara lain tuk menuntut ilmu photography. Tapi saya pilih untuk tidak terpengaruh dgn kata2 itu dan meng-invest duit tuk blajar. Kalau korang pembaca blog saya dari dulu, pasti korang tau kn camane gmbar2 saya dulu. sume main snap jer…tanpa any emotion in the picture. in fact, saya rase rugi sebab hArith dan athirAh dah 20bulan usia mereka and i wasted 20months of great shots. and uZAir pulak saya sudah rugi 8 months of great pictures. Takpe, yang sudah berlalu tu kite biarkn dan yang akan datang ni kite pastikn tiada lagi penyesalan. Sekarang alhamdulillah, mmg blum di taraf professional hasil gambar saya tapi saya rasa sudah ade banyak improvement..sume sbb blaja online kat photomama. Kepada suara suara sumbang itu, kata lah ape korang nak kate. Yang pasti, saya puas hati melabur RM280. Kadang terpiki gak “kan bagus if Orked dilahirkan lebih awal, sure photomama wujud lebih awal”

Lihat lah perbezaan ni…ni gmbar saya ambil masa uZAir lahir…masa tu main snap jer. amiq camera trus snap. Xpun, korang tgk je lah entry2 tahun lepas dlm blog ni. tgk lah gmbar2 saya time tu…


Gmbar2 bawah ni selepas 1 bulan belaja kat photomama…


Dalam mase sebulan , alhamdullilah gmbar saya dah lebih bermakna. Saya tak perlu bazir masa nk google up cari cari mane nk dapat free tutorial. nk google pun akan memakan mase bukan. jadi saya dapat jimatkn masa dgn hanya type http://www.thephotomama.com/ . hmm, klau dalam mase setahun macam mane pulak gmbar saya ek? hihi

Tapi korang jgn lar ingat, asalkn enroll premium member kt photomama bleh trus jadi handal. of coz lar kena practice, tru trial and error. kan practice makes perfect.

Hmm..mesti ade yg confused kan asal saya beria ria nk promote photomama ni. coz i have wasted 20months of great moments of my children and i wouldn’t want others to waste those great moments with your kids too.

Kalau korang tanye kawan2 universiti saya, apa nikmat dunia pertama saya, sure diorang akan jawab “tido”…ye dulu saya selalu kate, nikmat dunia pertama ialah tido. tapi skrang saya akan jawab “nikmat dunia pertama ialah bila dapat snap nice photo of my children”. ya, itulah nikmat dunia pertama saya =)

Mak bapak korang ade tak amiq gmbar korang mase kecik. Mama bapak saya ade, dan bile tgk balik gmbar2 mase kecik, mesti kami adik beradik gelak…dgn rambut takdenye, comotnye, baju skema giler…macam2 ragam ade. Skrang turn saya pulak nk amiq gmbar2 anak saya.

Jadi, tepuk dada..tanye diri. Bazirkah RM280 jika di-investkn untuk capture gmbar anak sendiri?

Join the hottest community in town now!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  1. Munirah,

    Sape yg cakap rugi tu? Ish ish ish… pelik pelik… beli baju banyak2.. beli make up berkoyan2.. beli junk foods… boleh pulak ye? … oppssss.. adakah aku sudah celupar? (i pon beli jugak all those things)

    heheheh… ๐Ÿ˜‰

    You’ve really made a very very very WISE DECISION!!!

    I pon sudah terpengaruh!!!

    Tapi, i takde DSLR, ade Olympus FE-280 8.0 Megapixel je… boleh ke?

    bagi advise sikit!!!

    [Reply]

  2. boleh sangattttt dahhhh camera tu. kena jelas dgn basic photography dan asas seni melihat. Semua dalam photomama ๐Ÿ˜‰

    (Iklan pulak nim)

    [Reply]

  3. hanum,
    ade jer suara2 sumbang b4 this if u tgk balik my posting on photomama before this.

    nway, ape2 camera pun bleh dear. u can learn the framing and all.somewhere next week i’ll post up a promo video i myself gune compact camera to take my kids photo! and tat camera tak smpai 8 mega pixel pun!

    tunggu yer =)

    [Reply]

  4. oho…i ingat nikmat dunia pertama apa.just ignore org kata rugi ke apa ke! yg penting kepuasan diri…

    i pun suka amik gmbr anak tp blum lg to enroll photomama..

    bagi i lak, nikmat dunia pertama ialah melihat anak membesar dari sebesar tapak kaki 2 jari sampai brkeletah…hehhe.

    [Reply]

  5. mcmana nak join..saya just ada kamera nikon digital coolpox s210 siri dia..tp leh ke snap bg gambar lawa…klub tue leh ajar ke wlpun guna kamera cam gitu?

    [Reply]

  6. Leen Die:
    ape2 camera pun bleh, once u tau the art of photography u can take good photos regardless camera ape.

    how to join? click on the banner photomama tu and register urself. for the tutorial u kena jadi premium member =)

    [Reply]

  7. salzahari:
    dgn meng-enroll-kn diri u kt photomama, dapat lar u meng-capture nikmat dunia u (dr anak sebesar tapak kaki 2 jari ke berkeletah) n bleh tgk blk gmbar2 tu bila anak dh besar panjang

    [Reply]

  8. came accross ur blog and saw u – a mom of triplets and yet counting! perhaps sudi kongsiยฒ ur stories in raising up ur babies.

    btw, i’m a mom of three (twin boys and one – passed away hours short before his birthday)

    salam kenal anyway!

    [Reply]

  9. orang yg ckp membazir tuh … y dont just keep the things inside ur mind rather than speak it out.. it was totally reflect their intolerate on other people’s stand.. u.. abaikn aje org laen tu.. its your money btw.. (cam emo plak aku ehehe)

    [Reply]

  10. memang tak rugi keluarkan RM280 tu… percayalah… (hehehe… cam lagu siti norhaliza lak) tapi kena rajin praktice tau… kamera apa tak kisah…

    [Reply]

  11. aishah:
    hi there, salam perkenalan =)

    nway, insyaAllah ur baby arwah amin is with arwah alesYa waiting for us in Jannah, insyaAllah

    [Reply]

  12. Sarah B:
    no problem Ayu, point n shoot camera pun bleh. once u know the art of photography, framing n all u r on ur way in producing great photos =)
    next week i’ll show u i took photos using just canon ixus camera =)

    [Reply]

  13. u really did well! i ni dh tgk tutorial berkali2, bila test tak jadi. i think i kena hands-on face-to-face tutorial la..ke tgn mak kayu?? huhuhu..SN, tolonglah ahlimu yg sesat nih!!!

    [Reply]

  14. MommyDania:
    After lots of trial n error sure bleh dear. i pun after mengadap tutorial i try snap banyak2. kadang tu out of 20, satu jer jadi.
    practice makes perfect kan…try all kinds of angle.

    my first prob dulu was, asal nk amiq gmbar i nk everything to be in the picture..now i learn biar ade satu je subject in it baru gmbar tu “timbul”

    watch the video and do lotsa practice =)

    [Reply]

  15. Salam Munirah ๐Ÿ™‚

    waaahh teruja nak upgrade jadik premium member.. tapiii kan.. dalam gambar tu baby sapa? Rasanya Uzair dah besar kan?

    [Reply]

  16. wafaa:
    jom lar join premium memberm the online tutorial mmg sgt helpful.

    tu baby husband punye kawan. we amiq photos mase gi visit the newborn

    [Reply]

  17. woww… this is very2 nice.. must check this out.. so far my dslr only know 1 mode.. automatic.. hahaha!

    [Reply]

  18. little miss kechik:
    sgt rugi if ade dslr tp gune auto mode jer…there’s alot u can do wit it. come join photomama and make full use of ur camera =)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *