Meal time – TRIPLETS plus ONE
Uncategorized

Meal time

June 30, 2009

Seriously…i just cant wait for the day that i will able to eat in peace. I wonder how long more do i have to wait, for the day that i can indulge myself with yummy food. Wait, it doesnt need to be yummy food, just a normal lunch would be good enough.

Well, here’s the usual scenario whenever i have my meal. Elder two will be in their high chair feeding themselves. Then in the middle of meal…sorang would be pointing he/she wants this and that. Then I have to figure out what he or she wants. Then the other would be pointing at something too, or they would be exchanging food from each other plates. So between each suap of rice im having..i have to handle the demand of the elder two.

Then tgh syok2 makan…ade lar pulak one would be trying to get herself off her belt. Before someone topple over…i have to stop her/him. Again, interupting my meal.

Then ade pulak kang purposely playing with the food…scooping his food into his cup or even pouring his water in his plate.

Blum sempat habis makan..ade pulak yg dah nk bangun. If tak angkat, kang mula lah sepah2 food atas meja. So again, interupting my meal sbb kena angkat diorang and  basuh their tangan.

Dah elok2 basuh tangan…start panjat balik the high chair bcos others are still busy eating.

Ish…mmg tak dpt makan dgn tenang. I tried having my meal after they have theirs. Tapi takleh gak…the moment they see people at the dining table, they would climb onto their high chair, even if they just had their meal 30 seconds ago. Then mula lah siap panjat ke meja yer nak amiq lauk.

Gosh, just now kak ani did nasi ayam. I had to gobble up my lunch sbb besides the elder tu buat kecoh kt meja makan..time tu lar jugak uZAir nk susu. Then i was looking fwd for syauQi to balik petang ni so i can eat dinner (hoping he would layan the kids)…unfortunately his flight need to be diverted to Hong Kong so i couldnt eat my dinner in peace.

To think of it again…yes i never had an decent meal since the birth of my child. We never actually kuar makan without them. If tak bawak all three…mesti at least uZAir tag along.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  1. Alahai..poor you dear.saya yang sorang pun kadang2 banyak interuption jugak..tu psl saya suka mkn time dier tido..lately, berbuka puasa @9.30 p.m is a routine 😛

    [Reply]

  2. salam kenal,

    uhuk. ni bru time mkn, lom lg time tdo, tgk tv. i bet u msti dh lama xtgok wayang kan? ehehhee

    [Reply]

    Munirah Reply:

    xyah wayang…tv kt umah pun i tak ingat bile last tgk..hihi

    [Reply]

  3. i yang handle sorang anak pon kadang2 naik jugak temperature.. ni kan pulak u… but come to think of it, mcm tu lah mak kita jaga anak sampai 4, 5 6… 10 org… sbb tu la jadi ibu ni mmg konfem boleh kurus badan… tak cukup makan…

    [Reply]

    Munirah Reply:

    hmm mmg naik tempreture bile food bes tapi takleh makan dgn penuh nikmat. nk minum air after meal pun tak sempat.
    tu lah mcm mane mak yg jaga anak smpai 4,5,6…. tu
    but to think of it…yg ade anak smpai 4,6..10 anak yg besar2 tu dh reti makan sendiri. paling tak pun kot kot yg sulong tu dh bleh tolong mak die tgk2 kn adik2 yg lain makan.

    [Reply]

  4. Hi munirah.. we met time launching photomama kat umah u dulu.. time tu pun i nengok u dah tak menang tangan..nasib baik ada your hubby,your mom and sister kan… tapi takpe…that why u senang nak mantain slim cam anak dara… 🙂

    [Reply]

    Munirah Reply:

    hi mona!
    yup time diorang ade bes lah..but hubby is always not at home. and also my sis dh start keja, balik always after matahari tebenam…so kurang kaki tangan tuk tolong i. and mom pun always away nowadays

    [Reply]

  5. me too masih lagi tidak dpt meng enjoy food during meal time mcm dulu….tu baru sorg..kalau macam munirah sampai 3 lagi kelam kabut!

    [Reply]

  6. Salam..huhuhu, mengerti sesangat apa yang Munirah rasa…Saya pun cenggitu jugak..But the twin tak duk kat high chair..dorang duk bersila kat bawah..but still havoc..! Pergi kedai makan lagi la nyer..ampun…hehehehe..tapi time dorang tengah lapar giler tu..elok jer duduk mengadap kita dua orang..sometimes berempat sekali ngan the elder brothers..gilir2 suapkan dorang..Time tu rasa syokkk sangat…heheheheh

    [Reply]

    Munirah Reply:

    fuh if dok bersila kt bawah…lagi haru biru dibuatnye..ade kang makan smbil bejalan. lagi besepah i rase the food…hihi
    diorang time lapar mmg bleh dok ngadap food..tapi the first few mins je lah. bile dh kenyang mula lah main dgn food…mintaq itu ini..konon nk tambah lauk lah…bile nk kasi buat main, bukan makan…aiyoo.

    tp u bes lah…elder brothers bleh tolong suap2 kn…

    [Reply]

  7. Dah la tido tak cukup.. makan pun dapat satu suap je ye. Paham Paham. Kitorang pulak, dinner mesti lepas all the girls tido.. tu yg kekadang dengan mak and bapak pun tido terus tak makan dinner. But we take times to go on a date.. just me and wifey normally a lunch date once a week or so, just to break the routine. Good for the soul hehehe

    [Reply]

    Munirah Reply:

    wow a lunch date once a week or so…i would say that as frequent. me on the other hand…never had that!
    mayb sbb my all 3 are about the same age. so it is just impossible to leave all three with the maid. in ur case…at least ur daughter is big enough to be left with minimal supervision. will just have to wait for another year or two perhaps for me to be able to go for lunch date / dinner juz the two of us…

    [Reply]

  8. I ada sorg aje pun pening gak. Normally, i just let her do as she wish, mommy/abah basuh tgn baru la dia pun boleh bgn.

    i hv part time maid yg dtg on alternate days. so, sepah bwh meja tu, tunggu maid dtg baru kemas. heheh…buruk perangai tapi tak lrt la..

    [Reply]

  9. Selama ni shu igt shu sorang je ada masalah ni..rupa-rupanya most mummy out there face the same problem..tak kira la anak sorang ke 2 ke 3 ke..
    for me, i prefer eat my lunch or dinner bila anak dah tido..baru aman skit..
    klu tak, mkn pun rasa tak kenyang…

    [Reply]

  10. budak2 memang suka food. anything pertaining to food memang diorang suka. my 9 month old son macam tu lah. pantang tengok orang dok kat meja makan. atau pon orang mengunyah. suka makan bersuap sekarang, takde makan dengan sudu sudu dah. tutup mulut rapat. that’s an issue for me. huhuu

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published.