Homemade Alpukat – TRIPLETS plus ONE
Uncategorized

Homemade Alpukat

August 24, 2009

Oh saya tak pandai masak tuk jadi cam Chef Jua, so saya buat air je lah..hihi

Remember the post on our trip to Bali, my kids were soooo into Avacado Juice. I was at Cold Storage and saw some avocado and decided to do it at home. But i don’t have those choc syrup that they used in Bali so managed to substitute it with Milo and believe it or not, it taste the same!!!!!

And most important of all, my kids luv it! Drank non-stop just like when they drank it in Bali.

And here’s how i do it.

I used one avocado, and that would give me one jumbo glass of avocado juice

DSC_0411

then, 3 sudu besar milo…

DSC_0417

1 sudu kecik susu pekat

DSC_0424

then letak ice and air ngam2 setakat cukup tuk blend…if byk sgt air tak bes, u wont get the smoothie like

DSC_0429

DSC_0430

My kids luv it (n of coz mak budak gak, hihi). ni bhn bukti they luv it

 

DSC_0440

DSC_0438

yummy. n bes of all, avocado is a great nutrition fruit =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  1. selain milo, apa lagi boleh eh. i milo ni perut lemah dan lemas sikit.

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    oh x sure pulak, try cari choc syrup lar kot

    [Reply]

  2. Choc Syrup Hersyey’s to ke? Yg macam org letak ats aiskrim?
    Nanti buleh le I try pulak for my two boys (chewah..sebenornye utk diri sendiri!)

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    i gune milo jer…tp sbb jua kate tekak die takleh milo so bleh kot try yg choc syrup hersyeys tu

    [Reply]

  3. i pun suka buat juice avocado ni, milk shake avacado, smoothis avacado, memang menyelerakan………

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    mmg menyelerakn kn

    [Reply]

  4. tak pernah cuba alpukat@avocado juice ni.should give it a trylah.tapi dia memang blend pekat gitu ke munirah?

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    coz i prefer pekat2…hihi
    tp bile beli avocado tu make sure yg dh masak…i penah beli yg blum masak dgn harapan after few days die masak…tp texture die lain skit, cam antara masak tak masak after tunggu few days

    [Reply]

  5. blender shimono mmg best kn..tp i punye dh rosak..warranty card ntah mn2 letak..rindu sama shimono..hihi

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    u punye rosak macam mane? i punye pun b4 this mata die dh haus…yg tmpat bawah die tu, so die cam tak lock bile nk blend kn…u beli cover hitam yg baru (yg cover with blade tu) harga around rm25

    [Reply]

  6. Dear, ada tips tak camane nak ajar anak minum pakai straw? my son digigit2 straw. Avent Magic Cup pon tak jalan, dia tak reti nak suck. Pakai cawan boleh tapi kena monitor la, kita kena pegang gelas. Pegang sendiri sure air tu merata2 peginya

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    hmmm..i rase minum gune straw ni something they would pick up themselves. i mean just like crawling and walking..somehow, one day they will know how to do it. but u can help with a lil encouragement kot. mase my kids first i dok dgn over nye sedut dpn muka diorang…buatt bunyi kuat2 to encourage them…alar kuat2 macam u nk makan sup tu…hihi

    [Reply]

  7. uuhh i LOVEEE alpukat (indonesian style).. wud order it each time g sana!

    Thankx for the recipe.. selama nie beli je avocado but tak penah terpikir nk buat juice! hhmmmm.. bole try nie!! lmbt lagi.. nk buka posa…

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    yes we luv it sooo much, mase gi Bali the other day we had it every meal =)

    [Reply]

  8. OMG! i do not like alpukat! tasted it kat bali for the first time…. yurrgghhh! :p :p. but i like avocado tho… maybe it’s the choc/milo kot

    [Reply]

    mOmmyofTRIPLETSplusONE Reply:

    oh in my case the other way round…i never like avacodo, only after i tasted the alpukat i started to like avacodo too =)

    [Reply]

  9. I mmg tahu u mmg pandai masak berbagai juadah.Tp u mmg selalu jerrrr tak buat :p..tp deep inside I tau u pandai.Kan dah terbukti kata2 I! Tp kan I suka gak air alpukat ni..baik utk suamiku yg terchenta bnyk khasiat wooo

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published.